Проект “Підтримка інтеграції іноземців в Мазовії”, який сприяє поліпшенню інтеграції громадян третіх країн, які проживають в Мазовецькому воєводстві, співфінансується Державною програмою фонду біженців, міграції та інтеграції, а також державним бюджетом.

Мазовецьке воєводське управління є лідером цього проекту, який в партнерстві з Карітас Польща, Фондом вивчення іноземних мов LinguaeMundi, Фондом Польський міграційний форум і Фондом для Сомалі буде виконувати поставлені завдання у Варшаві та інших пунктах Мазовецького воєводства

Період реалізації проекту: 01.03.2018 -28.02.2021.

Головним завданням проекту є: підвищення стандартів послуг з інтеграції громадян третіх країн в Мазовецькому воєводстві шляхом:

1. інтеграції та зміцнення комунікації суб’єктів (установ і організацій), що діють в ключових для інтеграції громадян третіх країн сферах;
  2. підвищення кваліфікації персоналу і людей, які працюють з громадянами третіх країн, зокрема, у мовній, міжкультурній та правовій сферах;
  3. розширення доступу громадян третіх країн до існуючих місцевих ресурсів і послуг, корисних в процесі інтеграції;
  4. поліпшення комунікації між суб’єктами, які працюють в інтересах інтеграції та громадян третіх країн;
  5. підвищення компетенцій для сприяння інтеграції громадян третіх країн, особливо в сфері вивчення польської мови, ринку праці, цивільних знань, культури та історії Польщі;
  6. підтримки освітнього середовища при роботі з дітьми іноземців.

До докладних завдань проекту, реалізованого Карітас Польща, відносяться:

1. Створення двох інформаційно-консультаційних пунктів (Центрів допомоги мігрантам) і пунктів мобільного Центру допомоги мігрантам в Груйці. У Центрах допомоги мігрантам буде надаватися широка підтримка, консультування та консалтинг для громадян третіх країн;
  2. надання в обґрунтованих ситуаціях і в рамках можливостей соціальної та побутової допомоги іноземцям, які звернуться за підтримкою до Центру допомоги мігрантам;
  3. Інтеграція дітей іноземців з їх польськими однолітками в рамках інтеграційних таборів, спільних для дітей іноземців та польських дітей, а також в рамках багатокультурної танцювальної групи.
  4. створення діагностики функціонування системи інтеграції іноземців в Мазовецькому воєводстві на основі досліджень, спрямованих на розуміння проблематики інтеграції громадян третіх країн на території Мазовецького воєводства і вказання можливостей вдосконалення системи підтримки мігрантів;
  5. створення Ради з моделі інтеграції мігрантів, що розробляє систему співпраці для адаптації іноземців та модель соціокультурної інтеграції іммігрантів;
  6. розробка підручника разом з діагностикою та рекомендаціями, які будуть адресовані посадовим особам, які працюють з мігрантами, лідерам місцевих громад, в тому числі неурядових організацій з урахуванням потенціалу єпархіальної діяльності Карітас, волонтерів, педагогів і міжкультурних психологів.

Наша команда складається з фахівців і експертів, що виконують такі функції, як: консультанти з питань інтеграції, консультанти з питань культури, фахівець у справах розробки публікацій, міжнародний експерт з впровадження інтеграційних моделей для OPT, голова і член Ради по моделі інтеграції мігрантів, хореограф для міжкультурних танцювальних занять, рецензент публікацій.